Kulüpler Birliği’nden Yasa Açıklaması
2021 – 2022 sezonu oldukça ses getirdi. Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Nihat Özdemir’in istifası ile başlayan süreçte birbirinden ilginç gelişmeler yaşandı. Merkez Hakem Kurulu başkanı ve üyelerinin istifası şaşkınlıkla karşılandı. Ayrıca, birçok hakemin görevine dolaylı da olsa son verilmesi çok konuşuldu. Hatta, tüm bu gelişmelerden dolayı, Süper Lig’in 2021 – 2022 sezonunun tescil edilmeyeceği dile getirildi.
Futbol gündemi oldukça yoğun! Kulüpler Birliği; bir süredir tartışılan Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası ile ilgili olarak önemli bir açıklama yaptı.
Kulüpler Birliği Endişelerini Dile Getirdi
Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası; spor gündeminin yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de gündeminde bulunuyor. Kulüpler Birliği; konu hakkındaki sessizliğini bozdu. Her şeyden önce, ilgili yasanın maddelerinin geneliyle mutabık olunduğuna dair açıklama yapıldı. Ancak, birtakım maddelerin uygulanmasının çeşitli sıkıntılara sebep olabileceği dile getirildi. Bunun yanı sıra, futbol kulüplerinin hali hazırda TFF, UEFA ve FIFA’nın doğrudan ve dolaylı yönetimi altında olduğu ifade edildi.
Kulüpler Birliği; Türk futbolundaki amir kurumların geçmiş yıllarda gerekli denetimleri yapmamasından dolayı söz konusu yasanın gerekli olduğunu dile getirmiştir. Ayrıca, bazı futbol kulüplerine yaptırım uygulanmaması da günümüze kadar devam eden sıkıntılara sebebiyet vermiştir. Sonuç olarak, Süper Lig kulüplerinin her birisinin bu yasanın çıkmasını istediği dile getirilmiştir.
Kulüpler Birliği’nin yasanın belirli maddeleri ile ilgili birtakım hoşnutsuzluklarının olduğu da ifade ediliyor. Futbol kulüplerinin TFF, UEFA ve FIFA’nın denetimlerine tabi olmasının yanı sıra SPK mevzuatına tabi kulüplere de rastlanır. Bu noktada, ilgili yasanın Denetim ve Beyanname Usulü başlıklı 13. maddesinin değiştirilmesi öngörülüyor. Bir başka deyişle, bu maddenin futbolu yöneten uluslararası kurumların şartı olarak bilinen özerkliğe tehdit olmayacak şekilde değiştirilmesi şart!
Kulüpler Birliği Yasanın Hangi Maddelerinden Rahatsız Oldu?
Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası ile ilgili olarak dikkat çeken hususlardan bir diğeri de bütçe ve harcama ilkeleri! Kulüpler Birliği; bu konuyla ilgili olarak bir düzenleme yapılmasına kesinlikle karşı değil! Ancak, yasanın taslak halindeki 20. maddenin yetersiz olduğu dile getiriliyor. Bir başka deyişle, söz konusu maddenin kulüplerin borç yüküne çare olmaktan ziyade bu tarz finansal sorunların çözümünü imkansız hale getirmesi söz konusu olabilir. Bilhassa bu maddede kendisine yer bulan “borçlanma” ifadesinin net tanımının yapılmaması sıkıntı yaratabilir.
Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası içerisinde kendisine yer bulan 15. madde hissedarlık yapısı ile yakından alakalıdır. Bu maddede sportif faaliyetlere yeterli kaynak sağlanmasını mümkün hale getirecek yatırımcı girişinin engellenmesine rastlanmıştır.
Kulüpler Birliği; yaptığı açıklama ile söz konusu yasada yer alan birkaç maddenin uygulanmasında sorunlar olabileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, yasanın uluslararası statülere aykırılık teşkil etmesinden de endişe duyulmaktadır.